Paros - et lite stykke Hellas

Paros er en av de mest populære øyene i Egeerhavet og ligger innbakt i øygruppen Kykladene (som har mange kjente øyer som Mykonos, Santorini, Antiparos etc) med sine ca 15.000 fastboende.

Den viktigste faktoren som gjør Paros virkelig enestående er at det er en øy for alle aldre. Paros tiltrekker enhver smak og gjør derfor øya til et ideelt reisemål for alle typer ferier, enten det er avslapping, oppdagelsesreise eller aktiv ferie som du er ute etter. Med den fantastiske historien og flotte kulturen, strendene, utelivet eller vannsport, er du garantert til å finne noe her. Det er en av de få øyene som kombinerer rolige og avslappende familieferier med diverse dagtidsaktiviteter og et forrykende natteliv. Den smakfulle greske maten med ferske grønnsaker, fisk og kjøtt, lokal vin og greske ouzo ved havet, er rikelig over hele øya. På Paros vil du møte hyggelige og gjestfrie mennesker som hjelper til når som helst i løpet av ferien. Selv om øya tiltrekker seg tusenvis av besøkende hvert år, er det aldri blir overfylt på grunn av sin naturlige størrelse, samt at flyplassen ikke tar inn store charteroppdrag. Heller ei, finnes det hoteller som kan ta imot større grupper.

Paros

Paros er en unik øy i Egeerhavet og har 120km kystlinje, med mange fantastiske bukter og viker med krystallklart vann og sandstrender. De mange trange brolagte smugene med sine hvitkalkede hus, hundrevis av blå kapeller, vindmøller og tårn er typisk arkitektur fra Egeerhavet og er alltid i harmoni med det moderne livet som finnes her. Dessuten tilbyr øya fasilitetene til et moderne feriested (for eksempel flyplassen, kaien, seilbåtsmarinaer, oppdrettsfiske, kommunale tjenester, postkontorer, et offentlig legesenter, en privat klinikk i hovedstaden og et komplett utvalg av butikker) som gir garanti for at du vil ikke gå glipp av noe fra det daglige livet.

Paros tilbyr også perfekte forhold for vannsport. Dykke ferier er særlig spesielt populært her, og det er mange dykkesentre å velge mellom som har kurs i hvert nivå av dykkerfaget fra nybegynner til erfaren ekspert. Dykking på Paros er særlig populært på grunn av de varme sjøtemperaturene, utmerket sikt og stort utvalg av fiske og marine plantearter. På Paros finnes også mange flotte steder hvor du kan drive med vindsurfing og kitesurfing, med både utleie av utstyr og instruktører som er lett tilgjengelig.

Hemmelighetene som får besøkende til å returnere til PAROS igjen og igjen

Spasér gjennom de tradisjonelle landsbyene, blant de flotte lokale husene, langs steinlagte veier og stier med sine hvit vaskede murer og bueganger, som er typisk Kykladisk og ofte betegnet som typisk Gresk.

Gli gjennom det varme krystallklare vannet i Egeerhavet, på isolerte eller populære strender.

Nyt den hjemlige maten i mange familiedrevne tavernaer.

Vær klar for intens fest til solen står opp neste morgen. Bli feid bort av fargene og magien i Paros sine solnedganger og soloppganger. Beundre den dype blå himmelen og havet der ute med fargerike fiskebåter som byr deg god morgen, fylt til randen med fisk som serveres på de forskjellige tavernaer.

Paros tilbyr ulike typer av underholdning for alle aldersgrupper og alle typer ferier. Det er en av de få øyene som kan kombinere rolig og avslappende familieferier, samt tilby sportsaktiviteter og et intenst natteliv. Det er kort sagt, en øy for alle aldre. Du kan besøke de mange strand barene, kafeene, nattklubbene, restaurantene, et badeland og delta på ulike lokale fester og kunstneriske arrangementer som utstillinger, danseforestillinger, konserter, skuespill og litterære opplesninger.

Kunstnere og kunst interesserte har nok av muligheter til å delta på utstillinger i gallerier over hele øya og også kulturelle arrangementer. Hele året er det kunst seminarer og kurser som tilbys.

Besøk den berømte grotten med Stalagmite og Drypp som ligger på den lille øya Antiparos. Antiparos ligger på motsatt side av Paros, og du kan nå den lille øya med båt på ti minutter.

Despotiko øya er en liten ubebodd øy på motsatt side av Antiparos. I året 2000, oppdaget arkeologer restene av et 2.500 år gammel Apollo tempel på øya. En del av den er nå utgravet, men det er antatt å være mye mer like under overflaten.

Hva man ikke bør glemme

 • Få med deg solnedgangen fra bakken ved Agia Anna & kirken Agios Konstantinos i Parikia.
 • Organiser en dagstur rundt Paros og be om å besøke "Blue Lagoon" for bading.
 • Soloppgangen fra Agios Nicolas i Piso Livadi.
 • En spasertur i Naoussa, med den lille havnen som har sine fargerike ro og seilbåter, lyden av fiskebåter som kommer inn på ettermiddagen, barna som ler og lukten av grillet Gouna og blekksprut. Drøm deg bort i de trange smugene og asfalterte gangveiene mens du blir møtt av lokalbefolkningen som fortsatt sitter foran husene sine på stein benker på kveldene og snakker om dagen som gikk.
 • En spasertur i Parikia, på Gravari gaten, hvor man møter ny-klassiske herskapshus og herregårder av Venetianske karakter, med gigantiske marmor buer, søyler, arkader, kirker og vannfontener av Lord Mavrogenis. Fortsett turen mot det sentrale torget og slottet, og dermed oppdag den gamle tradisjonelle landsbyen igjen.
 • En spasertur i Lefkes, fra inngangen av landsbyen mot kirken til den hellige treenighet (Agia Triada), den stolte juvelen av landsbyen, bringer deg over en masse ny-klassiske herskapshus harmonisert med den kjente Kykladiske arkitekturen. På det historiske kaffehuset, kan du få en smak av det unike ved landsbyen: ryddighet av lokalbefolkningen, deres respekt for kykladiske arkitektur og pene balkonger og terrasser fylt med blomstrende basilikum planter, nelliker med mer.
 • En spasertur inne Marpissa, Marmara og Prodromos og se de magiske bildene sprer seg foran deg.
 • En spasertur i Piso Livadi med den rolige lille havnen og deretter til Logara med tradisjonelle restauranter på stranden og en vakker sandstrand med rent og klart vann.
 • En tur til Drios med sin innsjø og sitt kjørende vann, ned til havnen der man finner noen veldig gamle "neosikous '(frakt dokker) laget i venetianske tider for båtene til å forankre for så å forberede seg for piratangrep.
 • Å gå en natt under fullmånen ved siden av havet.
 • Å danse en runde Balos, lytte til 'Tsambouna' (tradisjonell sekkepipe) sammen med lokalbefolkningen på en av festivalene, og selvfølgelig smake på noen av de deilige fiskerettene og Paros vin.
 • Få med deg en av de daglige utfluktene til naboøyene (i sommerhalvåret).
 • Ta den lille båten og besøk Antiparos, med gangavstand til de brosteinsbelagte gatene i den tradisjonelle landsbyen Antiparos, hvor du vil du føle den virkelige atmosfæren i den vakre øya. Besøk den berømte grotten med Stalagmite og Drypp, de vakre strendene og planlegg en tur til Despotiko øya med alle de eldgamle skattene.

Vær / klima

Paros har et unikt klima hele året. I løpet av sommermånedene er den daglig temperaturen mellom 25-35 grader og forblir den samme fra midten av april til oktober. For vannsport elskere, er Paros perfekt på grunn av den pålitelige vinden. Vanntemperaturen er behagelig varmt over 20 grader om sommeren og ca 15 grader for resten av året.

Hvordan komme seg hit

Paros har sin egen liten flyplass (PAS), slik at du kan nå øya Paros med fly fra de fleste internasjonale flyplasser via Athens International Airport (ATH) med Olympic/Aegean (OA/A3). Varigheten på flyginger er ca 35 minutter. Du kan også fly til Mykonos eller Santorini og deretter å ta fergen til Paros.

Øya kan også nås med vanlig ferge eller høyhastighets katamaran fra Athen (Piraeus / Rafina), daglig, hele året. Varighet på seilasen er fra 2,5 - 4 timer. Mange besøkende bruker fergene til Paros som er av høy standard og meget komfortable.

Det er også hyppige båtforbindelser med andre øyene i Kykladene: Antiparos, Andros, Siros, Tinos, Mykonos, Sifnos, Naxos, Ios, Amorgos og Santorini, noen av Dodekanesene øyene og Heraklion på Kreta.