Kreta

Et sted med historiske sivilisasjoner, med harmoni av kontraster og et paradis for sansene dine.

Kreta (på gresk; Kriti) er i likhet med Kypros og Malta ofte forvekslet med å være et lite land i seg selv. Og faktisk ble øya det styrt som en selvstendig stat hvis vi går tilbake til 1898. Kreta ligger plassert mellom Egeerhavet og det Libyske hav, og selve øya er delt med en praktfull fjellkjede som topper seg opp mellom de to havene. Kreta er ikke bare den største av alle de Greske øyene, men også stedet som holder på en historie som ingen andre kan måle seg opp imot. Kreta er opphavet til den eldste sivilisasjonen Europa har å by på ”Minoene” og dets historie, landemerker og kultur finner du nok av den dag i dag.

Det som vi opplever som reisende til Kreta er at kreterne klarer å holde liv historien i dagliglivet. Historien er en enorm del av det lokale livet, de fremdeles i de gamle byene, og når du setter deg ned på en kafé, bar eller restaurant kan muligens finne deg selv i en verneverdig bygning som kan dateres tilbake tusenvis av år. For kreterne er historien omfavnet og brukes sammen med livet i dag. For oss nordmenn kan det ofte oppleves som et levende museum, og noen byer kan kanskje beskrives som nettopp dette. Et levende museum.

Chania ('hah-nja'; også stavet Hania)

Chania ligger på vestsiden av øya, og ønsker deg velkommen med venetianske hus, romerske murer og smale gater i en labyrint fylt med restaurerte by hus og en rekke kafeer, restauranter og små håndverks og gavebutikker.

Chania

Den venetianske havnen kommer til liv hver sommerkveld med en blanding av lokalbefolkning og turister samlet for å gå tur til det venetianske fyrtårnet, nyte en ettermiddagsdrink før du rusler inn i de trange gatene i gamlebyen eller på jakt etter den perfekte restauranten eller gavebutikken. Mindre gallerier og museer er også rikelig i byen. Når sola går ned, og fuglene flokker seg sammen i den lilla himmelen rundt Chania, er det er på tide å finne det stedet for en avslappende drink eller restaurant for en matbit.

Rethymno ('Reth-im-nå' ofte stavet «Rethymno ')

Beliggende mellom Chania og Heraklion, finner vi byen Rethymno som ofte er sammenlignet med Chania med mindre i størrelse, og med imponerende fjellomgivelser bak det venetianske bydelen. Byen er også innehaver av en 20 kilometer lang strand som tilbyr mange resort hoteller på østsiden av byen.

Rethymno

Rethymno er en levende studentby med mer enn 8000 studenter. Dette gir også stedet et moderne preg sammen med tilstrømningen av turister på sommeren, noe som åpner for et magisk uteliv med mange restauranter. De venetianske gatene og buegangene gir besøkende mange shoppingmuligheter, og innehar mange butikker som frister hver en turist.

Iraklio ('i-rah-Kle-åh ", også kalt Heraklion)

Heraklion er ofte referert til som Kretas hovedstad, som den største av de fire store byene på Kreta. Den viser også tegn på å være en mer storby-lignende enn Chania eller Rethymnon, om det gjelder biltrafikken som snegler seg gjennom byen, ferger som losser av varer på store container lastebiler eller fly som tar av fra flyplassen Nikos Kazantzakis som ligger like ved sentrum av byen.

Heraklion

Heraklion gir imidlertid deg en mer Kretisk følelse, og hvis du har lyst til å se nærmere inn i hjertet av byen finner du restauranter og kaffe steder overalt, og lokalbefolkningen strømmer til gågater for å fange opp med de siste nyhetene fra sine venner. For besøkende er det et flott sted å handle og utforske museene i løpet av dagen. Det er også et fristed for lokalbefolkningen og besøkende som ønsker å benytte seg av byens liv om natten, med et pulserende bar og nattklubb miljø.

Agios Nikolaos ('aii-yås Nika-laos')

På den østlige provinsen på Kreta har fylket Lasithi byen Agios Nikolaos som sitt 'administrative sentrum. Agios Nikolaos er en liten by med pulserende kafé og bar atmosfære både dag og natt.

Agios Nikolaos

Mirabello-bukten og havnen er et møtested for lokalbefolkningen og besøkende fra nærliggende landsbyer og byer. En kort 15 minutters kjøretur unna finner du de mindre landsbyen Elounda, berømt for sine eksklusive feriesteder og luksus villaer. Den lille byen og nærliggende områder vokste enda mer berømt etter utgivelsen av boken "Øya" av Victoria Hislop i 2005 som skildret livet på øya Spinalonga. Øya ligger i bukten av Elounda, med den nærmeste landsbyen Plaka som har utsikt over øya med en flott rullestein strand og et krystallklart vann. Agios Nikolaos og Elounda gir besøkende muligheten til å kombinere landsbyer, fantastiske hoteller med alt du måtte trenge og en overflod av historie knyttet til begge disse stedene.